De ce să scrii o carte? Câte motive poţi descoperi chiar tu, pe lângă cele 11 pe care le-am identificat noi?

Servicii editoriale

Chiar nu ai fost niciodată tentat de acest lucru? Scrii pe bloguri, scrii pe facebook, scrii oriunde apuci, atunci ce-ai spune de prima ta carte?

Împărtășește o poveste cu familia sau prietenii

Ai observat de multe ori că felul în care vezi o întâmplare obişnuită diferă – uneori radical – de felul în care au receptat-o cei apropiaţi ţie, chiar dacă aţi trăit-o împreună? De ce se-ntâmplă asta? Pentru că eşti unic, gândeşti în felul tău şi reacţionezi pe baza acestui mod unic de a fi. Convenţiile sociale ne obligă să reacţionăm de multe ori asemănător, dar în interiorul nostru trăirile sunt, de cele mai multe ori, diferite de ale celor de lângă noi, chiar dacă reacţia este asemănătoare cu a lor. De-a lungul vieţii, fiecare om are privilegiul de a trăi din propria perspectivă poveştile cotidiene.

Ai o experienţă de viaţă, ai trecut prin situaţii speciale, ai trăit lucruri unice sau lucruri obişnuite pe care le-ai rezolvat în felul tău? Toate astea te aşează pe o poziţie privilegiată: ai ce povesti. Trebuie să ştii că mulţi oameni pot empatiza cu tine şi pot învăţa din aceste experienţe. Mai ales familia şi prietenii, care te pot înţelege mai bine sau îţi pot descoperi abilităţi şi talente speciale la care nici tu nu te gândeşti.

Ajută-i pe alții să depășească un obstacol

De multe ori, piedicile sociale, profesionale ori sentimentale şi situaţiile traumatizante din viaţa noastră reprezintă un obstacol pentru fiecare dintre noi care pare la un moment dat de netrecut. Mulţi oameni nu ştiu cum să depăşească aceste obstacole şi se închid într-un cerc vicios care pare, din interior, un laţ, o capcană. De ce au succes atât de mare cărţile motivaţionale? Pentru că, de cele mai multe ori, acestea prezintă situaţii „limită” cotidiene şi modalităţi de a le depăşi. De fapt, pentru aceeaşi situaţie limită se pot găsi o mie de moduri de a ieşi din ea, de a trece peste ea şi de a merge mai departe. Şi sunt o mie de oameni diferiţi care au descoperit calea de a o face şi de a o împărtăşi. De ce nu poţi să te numeri printre ei?

Ajutorul pe care îl poţi oferi celorlalţi este, uneori, inestimabil. De câte ori nu ai auzit reacţii de genul: „Dacă ştiam asta din timp…” sau „Să fi ştiut eu că este atât de simplu…”. De regulă, problemele noastre complicate au rezolvări simple, dar societatea în care trăim a complicat atât de mult lucrurile încât ne este imposibil să le abordăm natural, cu detaşare şi, până la urmă, cu umor. Dacă tu ai trecut peste, ceilalţi ar putea învăţa din asta. Şi nu li se va mai părea la fel de complicat.

Scrie despre pasiunile sau hobby-urile tale

Am un prieten pentru care pasiunea pentru fotbal este altceva decât am descoperit eu prin vizionarea unor meciuri, a contactelor cu „oratorii de conjunctură” ai acestui sport sau a conflictelor mitocăneşti dintre fani. Fineţea cu care observă fenomenul, unghiurile din care abordează jocul, umorul cu care tratează tot felul de situaţii… „microbiste” îl fac să fie, atunci când povesteşte, de fiecare dată fascinant, chiar şi pentru unul ca mine – afon complet şi incurabil. Sunt zeci, sute de hobby-uri, iar cei mai îndreptăţiţi să vorbească despre acestea sunt chiar cei pasionaţi.

Ascultaţi cu atenţie colecţionari, pescari sau montanişti diferiţi atunci când povestesc despre hobby-urile lor şi veţi descoperi de fiecare dată un alt univers. Care este hobby-ul tău?

Împărtășește informații despre un subiect specializat

De foarte multe ori, specialiştii practicieni, cei care nu fac cercetare şi nu scriu tratate, deţin „secrete” inestimabile pentru domeniul lor de expertiză, secrete descoperite de-a lungul carierei. Am întâlnit meseriaşi care, printr-un mic „ingredient profesional”, pot schimba calitatea unei lucrări, de orice natură ar fi ea. Astfel de sfaturi pot fi adunate într-un loc şi pot ajuta alţi oameni mai puţin experimentaţi. Un blog se poate pierde, un forum poate să dispară. O carte va dăinui.

Save

Urmăriți-ne pe Facebook:
0
Editura Virtuala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *